Hvordan kan jeg stå frem som biseksuell uten å miste vennene mine?

SPØRSMÅL:

Jeg er ei ung jente. Dere tror sikkert at det er noe jeg innbiller meg, men jeg er faktisk biseksuell. Jeg har fått høre det er noen som oppdager det i tidlig alder, og jeg er en av dem.

Spørsmålet min er: Hvordan kan jeg stå frem uten at jeg mister vennene mine? De jeg kjenner er alle (stort sett) temmelig dømmende. Og jeg er redd for at de vil unngå meg og spre rykter og slik da jeg har sett noen av dem nakne når vi har hatt gym. Jeg er redd for at de tror jeg har stått og glodd på dem kanskje?

Bestemødrene mine er også veldig dømmende. De tror ikke at andre enn dem selv kan ha rett, slik at de vil sikkert tro at jeg bare inbiller meg det.

SVAR:

Biseksualitet betyr en tiltrekning til begge kjønn. Spørsmålet din handler mest om forholdet til ditt eget kjønn, og hva du mener om det.

Du kan ikke styre det andre tenker eller sier.
Jeg kan ikke fortelle deg hvordan du skal unngå å miste vennene dine. Ingen av oss har nemlig makt over hvordan andre mennesker reagerer på oss. Du kan ikke styre andre sine reaksjoner. Du kan f.eks. ikke kontrollere om noen av dem skulle tro at du har sett på dem når dere har vært sammen nakne.

Jeg håper, vennene dine vil være i stand til å kunne akseptere deg som den du er. … men du kan styre hvor mye du viser av deg selv.

Du kan styre hvordan du snakker med andre om deg selv. Her kan du gjøre to feil – du kan enten gi for mye av deg selv og utlevere deg selv så mye at folk ikke kan håndtere de opplysningene som de får. Pass på ikke å utlevere deg selv mer enn nødvendig. Det kan bli for mye, og noen ganger må man lære å holde igjen på hva man gir til andre. Du skal kunne sette en grense for ordene dine – og for øvrig også for handlingene dine. Man kan si at man ikke «skal kaste perler for svin» – for svin vet ikke hva de skal gjøre med perler. Du skal passe på dine private og personlige ting. Du skal ikke fortelle og vise mer enn det du også synes er OK om et år eller to, når du kanskje er et helt annet sted i livet ditt.

Du kan jo også til en viss grad styre handlingene dine. Hvis du vet at du ikke har sett på andre i dusjen, og at du ikke har brukt bildene i fantasiene dine, så kan et evt. rykte langt lettere ristes av seg. Da vet du at det ikke er noe hold i ryktet.

Viktig at du har noen å snakke fortrolig med
På den andre siden kan du gjøre den feilen at du utleverer for lite av deg selv, slik at ingen føler at de kjenner deg. Det kan være veldig ensomt. Alle har bruk for andre og bruk for å være kjent av andre. Inntil nære venner og til folk som du har tillit til kan håndtere det du betror dem kan du begynne med å fortelle tankene dine om hvem du er. Vil du fortelle om deg selv så begynn med noen du har stor tillit til og som du har en fornemmelse av at vil kunne håndtere det du forteller. Noen som ikke setter i gang rykter.

Rådet mitt
Pass på deg selv og gi deg selv tid til å bli ordentlig voksen. Gi ikke for mye og ikke for lite. Jo mer moden du og vennene dine blir – jo eldre dere blir – jo større sjanse er det kanskje også for at de kan håndtere de personlige tingene som du forteller dem.