Tysk fotballstjerne: Derfor er jeg homo

Thomas Hitzlsperger har skapt stor debatt etter han er stått fram som homoseksuell. En katolsk preget oppvekst ble paradoksal nok årsaken til at Thomas Hitzlsperger ble interessert i homoseksualitet.

Thomas Hitzlsperger har lenge visst at han var homoseksuell. Det er seks år siden hans daværende kjæreste Inga og han avsluttet forholdene sitt, men allerede før paret gikk hver til sitt var den forhenværende landslagsspilleren klar over at han likte menn. Akkurat når han kom frem til den erkjennelsen vet han imidlertid ikke.

  • Mange mennesker tror at man finner ut av det på et helt bestemt tidspunkt. Det er naturligvis naivt, sier Hitzlsperger.
  • Jeg har vokst opp i det katolsk pregede Bayern, i en liten kommune. Homoseksualitet ble behandlet som noe unaturlig, nærmest forbrytersk. Det var jeg likeglad med, or jeg kunne ikke forestille meg at dette ville bli et tema for meg.
  • Først mye senere leste jeg artikler om at seksualitet har mange forskjellige uttrykk. Og det passet ikke med den katolske troslæren i det hele tatt. Nettopp derfor synes jeg det var spennende. Først gradvis gikk det opp for meg at det også angikk meg personlig.

Kjæresten visste ingenting
Mens voksenlivet og den profesjonelle fotballkarrieren satte fart, fant Hitzlsperger likevel trygghet hos det motsatte kjønnet i første omgang. Han var glad for kjæresten Inga, og med henne som partner følte han seg beskyttet når den rå tonen i garderoben satte inn for fullt.

  • Når temaene har handlet om utroskap og andre kvinner har jeg alltid svart: «Kjæresten min betyr mer for meg. Det vil jeg ikke være med på». Det var heler ikke en løgn, ettersom jeg virkelig hadde et kjærlig og godt forhold til kjæresten min, forteller han til Die Zeit.
  • Forholdet holdt lengre enn de fleste forhold i bekjentskapskretsen vår. Vi hadde allerede planlagt bryllup, men etter åtte år var forholdet over uten at kjæresten min visste noe om følelsene mine for menn. Det er seks år siden nå.

I dag kjenner hele verden til Hitzlspergers seksualitet. Men hvis det er prisen for å stå fram og skape debatt om et emne som i årevis har vært tidd i hjel i det profesjonelle sportsmiljøet, betaler tyskeren gjerne prisen det koster å se navnet sitt på forsidene av avisene.

  • Jeg vil gjerne legge opp til en offentlig diskusjon. Diskusjonen om homoseksualitet blant profesjonelle idrettsutøvere er meget viktig siden mange idrettsutøvere faktisk er homoseksuelle i det skjulte.
  • Jeg har aldri skammet meg over at jeg nå en gang er slik. Men jeg har selvfølgelig stilt de typiske spørsmålene som mange homoseksuelle stiller: «Hva vil venner si?» og «Hvordan vil familien reagere?». Men skammet meg har jeg aldri gjort.