Homosaker i fotballverden

Bare noen få spillere har hatt mot til å stå fram som homoseksuelle i profesjonell fotball.

Mai 1998
Den engelske spilleren Justin Fashanu erkjente i et intervju med tabloidavisen The Sun at han likte menn. Etterpå tok andre spillere avstand fra angriperen. Det hele kuliminerte da han i 1998 ble anklaget for seksuelt overgrep mot en 17-årig gutt. Kort etter begikk han selvmord. I avskjedsbrevet hans hadde han skrevet at forholdet til den 17-årige skjedde med samtykke.

Januar 2000
Reaksjonen fra lagkameratene og treneren Vidar Davidsen var ikke positiv da den tidligere norske U19-landslagsspilleren Thomas Berling hoppet ut som homse. Vidar Davidsen stilte ifølge spilleren først en rekke fordomsfulle spørsmål om hvor han nå hadde tenkt å dusje, ettersom han ikke lengre kunne dusje sammen med de andre. Så spurte treneren Davidsen om det ikke var best at Thomas Berling sluttet på laget. Uken etter han kom ut av skapet var Thomas Berling ute av norsk elitefotball.
LINK http://www.vg.no/sport/fotball/norsk-fotball/homofil-toppspiller-sto-frem-under-davidsen-sluttet-etter-en-uke/a/23486812/

November 2009
Keeperen Arek Onyszko ble sparket fra FC Midtjylland og fikk en politisak på nakken etter at han i selvbiografien sin «Fucking Polak» skrev følgende:

«Jeg hater homser. Det gjør jeg virkelig. Jeg synes det er så fucking dumt. Det er dumt å høre dem snakke sammen. Som om de er jenter. Jeg kan ikke være i selskap med en homse. Se dem kysse hverandre. Det er så kvalmt. Jeg har aldri opplevd homser på et fotballag. Det lar seg ikke gjøre».

August 2011
Den tyske landslagslederen Philipp Lahm utga boken «Der feine Untderschied» (Den lille forskjellen), hvor han beskriver hvordan han selv har taklet rykter om at han skulle være homoseksuell. Selv om han ikke har noe imot homofile advarer han likevel homoseksuelle spillere mot å komme ut av skapet.

«Jeg vil ikke råde noen profesjonell fotballspiller til å komme ut av skapet. Jeg er redd for at de vil lide samme skjebne som engelskmannen Justin Fashanu som ble presset og endte opp med å begå selvmord etter han sto frem som homo», kan man lese i Philipp Lahm-boken.

November 2011
Den daværende sjefen for det kroatiske fotballforbundet Vlatko Markovic sa i et intervju med avisen Vecernji List at homoseksuelle fotballspillere under ingen omstendigheter kunne være med på det kroatiske landslaget så lenge han var sjef.

Avisen spurte blant annet Vlatko Markovic om han noensinne har møtt en homoseksuell fotballspiller, han svarte:

«Nei, heldigvis. Bare friske mennesker spiller fotball»

Juni 2012
Under EM 2012 ble AC Milan-angriperen Antonio Cassano spurt om det er homoseksuelle spillere på det italienske landslaget. Til det spørsmålet svarte han:

«Hvis de er homser der så er det problemet deres. Jeg håper at det ikke er homser på landslaget».

Selv om han kort etter unnskyldte uttalelsen valgte det europeiske fotballforbundet (UEFA) senere å straffe ham med en bot på 15.000 euro.

Mer: Homosaker i fotballverden

Til tross for en økning i aksept og synlighet rundt LGBTQ+ samfunnet, finnes det i dag få åpne homoseksuelle spillere i toppfotballen. Homofobi i sport er et betydelig problem, hvor mange vegrer seg for å komme ut.

Men forandringer er på vei. Norsk fotball har sett et sterkt initiativ med å inkludere regnbueflagget i deres kamper og arrangementer, noe som utvilsomt er et stort steg fremover.

Større klubber investerer i mangfold- og inkluderingsprogrammer for å skape tryggere miljø for alle spillere. Profesjonelle fotballag, trenere og spillere krever økt bevissthet og endring i attitude.

Til sist, er det viktig å anerkjenne at det fremdeles er en lang vei å gå for å sikre full inkludering og likestilling i fotballen. Imidlertid viser disse positive signalene et skift mot en mer aksepterende idrettsverden.